pencil MENU MENU
Načítám...

Dozimetr / dozimetry

Zdravím zvědavče, pokud čteš tyto řádky, nejspíše hledáš info o nějakém dozimetru, případné doporučení. Často se nás ptáte, jaký dozimetr doporučit, případně mám xy Kč, doporučte mi. 

Doporučit dozimetr je velmi ošemetná věc a není vůbec jednoduchá, především je nutné si říci, co chcete měřit, co od přístroje čekáte a jaké máte představy a to hlavní, samozřejmě budget.

I s levnou mašinkou může být hodně muziky, může zvládat mraky funkcí a uspokojovat vaše postapo představy, je nutné ale opravdu zamyslet se nad tím, k čemu dozimetr primárně použijete. V prvním bloku uvádíme seznam dozimetrů dle cenové hladiny, uvádíme k nim i subjektivní recenze a případně k čemu vybraný dozimetr použít a krátce plusy a zápory. Samozřejmě přístrojů je více a vypisujeme jen ty, se kterými máme zkušenosti a které jsme si mohli osobně osahat. Pokud hledáte něco profi, tak přístroje níže nejsou pro vás a nejspíše budete už vědět, jaký přístroj pořídit (za hromady zlaťáků) a k čemu jej potřebujete (určitě to nebude z nadšení).

V druhém bloku najdete pouze lehké doporučení, které se nám osvědčilo v praxi.

Dle cenové hladiny

Možno zdarma :)

SafeCast

Tento dozimetr s pancake (palačinkovou) sondou je dobrý pro mapování terénu (procházky, výlety apod.), ukládá si do logu trasu s příkonem. Data lze nahrát do mapy, díky palačince je velmi citlivý a lze s ním i případně něco dohledat. Nevýhodou jsou relativně vysoká hmotnost, malá výdrž baterie, dlouhé nabíjení a neskutečně o nervy drásající klouzavý průměr příkonu (hodnoty na displej tolik nelítají, ale na správnou měřenou hodnotu můžete čekat i 5 minut). Toto zařízení můžete dostat na výpůjčku v SÚRO (Státní ústav radiační ochrany - stačí napsat e-mail - ramesis@suro.cz, podepsat smlouvu o výpůjčce a dozimetr můžete využívat), jinak by byl dozimetr s pořizovací hodnotou kolem 15 000 Kč v jiné kategorii.


Do 2 000 Kč

Geiger counter model G3

Jedno z nejhorších zařízení, co jsem kdy viděl, jediné dva plusy jsou, že jde zapnout a že používá dobrou trubici…

Je to spíš generátor náhodných čísel než slušný low cost měřič, dokonce je z ničeho nic schopný spustit alarm…

Je extrémně pomalý, baterie vydrží cca dvě a půl hodiny, malý displej je na denním světle skoro nečitelný, nastavení zařízení je peklo a když se k němu dá cca 100µSv/h smolinec, zařízení ukazuje (když ukazuje) mezi 20 a 60µSv/h. To je něco absolutně nepřijatelného a nikdo by si toto zařízení neměl kupovat, jsou to vyhozené peníze!

Na fotce vyjimečně měřil relativně správně…

Čínský prodejce o všech problémech ví, ale odmítá vracet peníze!

Cena CZ – bohudík není na českém trhu
Cena AliExpress – cca 700 - 1000Kč

via Rumák Obecný

IT-65

Vintage dozimetr ČSLA, legendární item, se kterým si lze užít hodně srandy, bohužel není extra citlivý, je analogový a lze s ním měřit velmi vysoké dávky (dobrý o oblasti zamoření), další pozitivem je, že s ním lze umlátit i slona.

Není úplně ideální do terénu pro hledání, prakticky s ním dohledáte leda smolinec nebo uranové aktivnější kousky, sonda je citlivější v kontaktu. Špatně se s ním manipuluje, pokud chcete změřit něco přesněji, nesmíte hýbat s couterem, jinak střelka lítá sem a tam (neduh analogu). Každopádně pro postapo hrátky a rekreační měření vzorků je pořád super stroj. Dost často se o něm říká, že je to detektor typu "ukazuje ok hodnotu, nebo smrt", ale popravdě, je to nerelevantní křivda. Dokáže měřit relativně přesně i méně aktivní vzorky (na stole je změří, ale v terénu ztratíte nervy).

Cena 1000 - 2000 Kč

via Corben

XGR-1 „strašilka“

Další nekvalitní low cost kousek z čínského trhu, opět se chová jako generátor náhodných čísel.

Celkem odolný, velmi pomalý, malá baterie, při měření pozadí podhodnocuje, při měření vzorků extrémně nadhodnocuje, měří aktuální, průměrnou a kumulativní dávku záření, umí i graf průběhu aktuálních hodnot, standardní a kumulativní alarm (zvuk i vibrace), dobrá odolnost proti EM rušení (jen u hliníkové verze), USB-C, poutko na ruku.

Nedoporučuji kupovat!

Cena CZ – cca 3700Kč
Cena AliExpress – cca 900 - 2200Kč

via Karel Svoboda

Fnirsi GC-01

(Ne)kvalitní (viz.** dole) low cost zařízení pro začátečníka, pogumované, relativně odolné tělo, slušně rychlá odezva, má velkou baterii, zobrazuje aktuální, průměrnou, maximální i kumulativní dávku záření, možnost nastavení standardního i kumulativního alarmu (volitelná kombinace LED, pípání a vibrace), indikace rozpadů LED diodou, po přepnutí zobrazuje i graf vývoje aktuální dávky, USB-C.

Bohužel má i pár nevýhod, mírně nadhodnocuje měření, není odolný vůči EM rušení – může spouštět falešné poplachy. Baterie, byť je velká, vydrží kvůli velkému displeji maximálně půl dne, displej se kvůli úspoře energie sice ztlumí, ale nikdy úplně nevypne a nemá zvukovou detekci zachycených částic, nutnost aktualizace firmware.

Lze na něm provést několik úprav – připájení trubice a přidání rezistoru pro akustickou detekci částic.

**Důležité - v průběhu roku 2023 došlo k úpravě u nově vyrobených jednotek. Původní slušná trubice byla nahrazena novým šmejdem, který má velice bídnou citlivost. Navíc ani nebyl upraven přepočetní poměr, takže nyní již tento přístroj nelze doporučit. 
Jedinou možností by bylo získat jednotku staršího data výroby, které se mohou nacházet na některých menších e-shopech, ale pořád se jedná o risk, který se asi nevyplatí.

Cena CZ – cca 1500 - 3000 Kč
Cena AliExpress – cca 1000 - 1500 Kč

via Rumák Obecný
Aktualizace 02-24 - Vít Cenek

uRADMonitor (Kit 1)

Tenhle kit pro nadšence je bezvadným řešením pro stacionární měření. Umí se připojit do sítě pro globální monitoring, díky sondě SBM-20 (nebo ekvivalentu) dokáže relativně citlivě měřit a má dobrý firmware pro rychlé zobrazování příkonu. Na přání lze přidat baterii, takže jej můžete použít i jako ruční dozimetr do terénu, nebo vlastní barvu podbarvení displeje. Nutno ho ale obalit nějakým odolnějším obalem, například vytisknout na 3D tiskárně. Zatím jedinou výraznější nevýhodou je support přímo uRADMonitoringu, kde na e-maily odpovídají v řádu týdnů, nutno s tímto počítat. 

cena cca 2000 Kč

via Corben


Do 5 000 Kč

UNI-T UT334A

Opět celkem povedené low cost zařízení, také pogumované tělo, navíc i ergonomické, rychlá odezva, velká baterie v kombinaci s nízkou spotřebou, zobrazuje aktuální, průměrnou a kumulativní dávku záření, možnost nastavení standardního a kumulativního alarmu (LED a pípání), regulace hlasitosti a délky trvání alarmu, indikace rozpadů LED diodou a zvukově (lze vypnout), klips na přichycení k oblečení a poutko na ruku, možnost úplného vypnutí displeje, lze zaznamenat měření do interní paměti (lze i odložit spuštění měření), USB-C.

Nevýhodou je mírné podhodnocování měření a také má problémy s citlivostí v nižších příkonech, při vypnutém displeji nejde ani zvuková signalizace zachycené částice (pokud je zapnutá), trochu nepřehledné menu.

Cena CZ – cca 2500 - 4500 Kč
Cena AliExpress – cca 1700 - 2500 Kč

via Rumák Obecný

HFS-P3 „tužka“

Ucházející low cost zařízení „tužkoidních“ rozměrů, dobrá odezva, velká baterie a úsporný provoz (zařízení vydrží fungovat několik dnů), tlačítkem se přepíná mezi aktuální, kumulativní, průměrnou a maximální dávkou záření, zámek tlačítek, standardní a kumulativní alarm (LED a pípání), indikace rozpadů LED diodou, „propiskový“ klips na uchycení za kapsu, automatické vypnutí displeje, USB-C

Má jeden zásadní neduh, při dávkách nad 20µSv/h už silně nadhodnocuje!

Cena CZ – cca 3000Kč
Cena AliExpress – cca 750 - 2000Kč

via Rumák Obecný


Do 10 000 Kč

RadiaCode 103 (popřípadě 102 nebo 101)

Gamma spektrometr na bázi scintilačního krystalu CsI, nejlepší přístroj v poměru cena - výkon. Páruje se s telefonem, lze trackovat mapu, velmi citlivý, výpočet příkonu zohledňuje kompenzaci energií, tudíž přesnost zobrazovaného příkonu je velmi vysoká (prakticky téměř skutečná, odchylka samotného přístroje je malá). Výdrž na baterii je cca 200 hodin, má svůj displej (na rozdíl od konkurenčních přístrojů). Přístroj umí dělat jednoduché spektrometrické analýzy, tudíž jak v terénu, tak doma u stolu lze zjistit měřené radionuklidy. Vše se dá exportovat a uložit do PC, nebo přímo na náš web. Je to nejuniverzálnější a nejnadupanější "dozimetr", který jsme aktuálně mohli zhodnotit. Konkurenční přístroje mají např. větší krystaly, mohou být přesnější, lepší spektrometrické možnosti apod., ale nejpoužitelnější aplikace a support vyhrává na plné čáře Radiacode. Rozhodně konkurenční přístroje nenajdete v této cenové hladině (do 10 000 Kč). Tento přístroj předně doporučují fanoušci těchto stránek (tedy ti co ho mají, nebo si ho mohli vyzkoušet). Pokud jej doplníte o nějakou citlivou geiger sondu (která umí alfu a betu), dostanete dokonalé duo do terénu.

Cena cca 8 000 Kč

via Corben

Terra mks-05 (černá)

Nezaměňovat s jinými tvarově stejnými ale barevně odlišnými modifikacemi. Velice povedený detektor, který využívá známou SBM-20 trubici. Jako jeden z mála „rekreačních“ detektorů má předpřipravenou certifikaci z metrologických laboratoří od výrobce, což jej řadí mezi polo-profi zařízení. Malý, celkem robustní a lehký detektor. Jeho citlivost odpovídá použité trubici, měřící rozsah od 0,01 – 9999 uSv/h (±15%), v případě měření beta záření od 10 – 100000 částic/(cm2min). Pro měření beta zamoření je nutné sejmout stínící clonku opatřenou plastovým víčkem s tenkým Pb plíškem. Při překročení maximálního dávkového příkonu se nesaturuje, ale ukazuje error, což je oproti běžným přístrojům veliká výhoda.

Má několik režimů měření (dávkový příkon, absorbovaná dávka, fluence beta částic, délka měření a čas). Pro všechny rozsahy měření lze nastavit volitelně alarm, což je výhodné, když chcete vypnout audio signalizaci jednotlivých pulzů. Rychlost odezvy je velice dobrá (pro pozadí cca 10s), s rostoucím PDE potřebný čas pro stanovení „přesné“ hodnoty klesá.

Napájení 2x AAA baterie.

Cena ČR: nevyplatí se shánět, bude předražený

Cena ebay: cca 9000 Kč nový kus, použitý za polovinu

via Tomáš Peltan


Nad 10 000 Kč

RadiaScan 701A

Velice povedený malý a lehký detektor, který umožňuje měřit alfa, beta i gama záření. Důvodem je využití GM trubice s velkým povrchem a slídovým okénkem. Citlivost přístroje je velice vysoká pro všechny typy záření. Okénko GM trubice je stíněné snímatelnou otočnou clonou, která funguje jako filtr jednotlivých druhů záření. V menu lze vybrat, co zrovna chceme měřit a jak nastavit clonu.

Rozsah měření pro dávkový příkon gama záření 0,01-9999 uSv/h, signalizace chyby měření samozřejmostí (při překročení maximální hodnoty signalizace jejího překročení – nesaturuje se). Detektor automaticky měří i absorbovanou dávku v uSv. Při měření beta či alfa kontaminace nutné přepnout do speciálního módu, kdy se nejprve provedete měření pozadí a poté potenciálně kontaminovaného předmětu. Výsledek je uváděn ve formě počtu daných částic na cm2min. Pro všechny měřící rozsahy lze nastavit různé alarmové úrovně. Možnost spojení s PC a stáhnout logy z posledních X měření + navíc možnost používat jako stacionární detektor v místě měření napojený na PC.

Napájení 2x AAA baterie

Cena ebay: dnes spíše nedostupný, cena před pár lety mírně pod 10000 Kč (dnes kolem 15 - 20 000 Kč).

GammaScout

Dozimetr, který umí měřit alfa, beta, gamma obor záření, pamatuje si dávku a má i logger. Navíc je připraven na certifikaci, takže se používá i v průmyslovém odvětví. Občas trochu nadhodnocuje, je relativně citlivý a relativně rychlý (ne nejrychlejší, ale jeden z rychlejších geigerů). Jeho velkým neduhem je cena a dekl. S cenou kolem 13 000 Kč (za nabíjecí, levnější modely nemá smysl brát) je na tom špatně co se týká v poměru cena - výkon a žlutá krabička se chová, jako by se měla při prvním použití rozpadnout. Nicméně kompaktní tvar, výdrž baterie a to, že je dobrý i na dohledávání (ač má poměrně malou sondu, tak lze s ním všelicos dohledat) ho řadí relativně vysoko v hodnocení a doporučení. Vřele jej doporučuji k doplnění se scintilákem, ale pouze pro ty, co nemají hluboko do kapsy. Lze najít adekvátního konkurenta.

Cena: 9 500 - 16 000 Kč dle modelu

via Corben

SE Inspector+, případně SE Inspector+ Exp

Jeden z těch nejlepších modelů z řad geigerů. Sondou LND 7313 nebo LND 7311 se zařazuje k těm citlivějším. Oceníte ho jak doma na stole, tak v terénu. Cenově už ve vyšší kategorii, ale peněz škoda za tento stroj není. V porovnání s GammaScoutem je na dohledávání o dost napřed (hlavně díky velikosti plochy sondy, jinak v objemovém měření jsou na stejné úrovni). Neduhem u modelu Exp (externí sonda) je spojovací kabel, který se nešikovně pořád kroutí a občas je na ránu při používání (pořád překáží), nicméně, externí sonda umožňuje snadnější manipulaci při měření a detekci směru ke zdroji. Ať už děláte experimenty doma, nebo se snažíte někde dohledat něco radioaktivního, tak by tenhle kousek u vás neměl chybět. Konkurenti nesou stejné sondy, rozdíly byste u nich našli akorát v provedení, nebo použitého algoritmu v zobrazovaném příkonu. Inspector je relativně pomalejší než GammaScout, rychlejší než SafeCast a jediná konkurence na úrovni tohoto stroje je Ludlum s pancake probe 44.9 (prakticky identické vlastnosti, Ludlum je většinou ale analogové a bonusem je, že s tím můžete umlátit kolegu a svést to na náraz auta).

cena 12 000 - 20 000 Kč

via Corben

Pokud tápete, zde je lehký přehled podle užití

 

Měření v terénu

Drahé ale optimální řešení je kombinace scintilačního detektoru s geigerem s citlivou sondou, např. RC101 (RC 102, 103), Raysid či Atom v kombinaci s geigerem s větším oknem sondy, např. SE Inspector+, GammaScout, Ludlum s pancake 44.9 nebo DC-3E-89.

Střední ne, moc optimální, ale dostačující řešení je např. SafaCast, nebo jiný levnější dozimetr s GPS trackingem kvůli mapování a zanášení pozice příkonu do mapy v kombinaci s jiným geigerem na dohledávání, např. Terra-P, Pripyat a jiných ekvivalentních např. s trubicí SBM-20, zde jsou docela cenově přívětivé přístroje.

Levných řešení je mraky, ale lze říci, že něco s těmito dozimetry naměříte, i něco dohledáte, ale bude to chtít více času, mít štěstí a moc nekoukat na hodnoty (budou jinde než u dražších zařízení) a také mít štěstí (smolinec najdete asi s každým dozimetrem, ale méně aktivní věci nemusí levné dozimetry dohledat vůbec).

 

Měření "doma na stole"

Nejlepší jsou geiger s velkou detekční plochou, např. SBT-10 (DC-3E-89), nebo LND 7313 (Ludlum pancake 44.9, případně SE Inspector+), kterými změříte i alfa obor. Lze s nimi zjistit i případnou nechtěnou kontaminaci. Na spektrum jsou dobré RC 101 (RC 102, 103), nebo Raysid. Pro měření doma na stole se prakticky hodí každá mašinka na vyblbnutí, pokud máte větší variaci přístrojů, tak zjistíte, že každý měří úplně jinak.

 

Monitoring

Aktuálně nejoptimálnější je uRADMonitor Kit. Monitoring lze dělat i s  RC 101 nebo RC 102, 103 či jakýkoliv jiný dozimetr, který vydrží na baterii alespoň týden v zapnutém stavu, případně je připojen do el. sítě a je ideálně připojen do sítě (internetu). 

 

via Corben

 

Zpět na tipy a rady Zpět na studnici

Mám se bát?

Radioaktivni
Radioaktivní místa lze nalézt i tam, kde byste je nečekali!
A proto jsme tady my, abychom vám o tom dali vědět!


Radioaktivni

Děláme občanská měření a prezentaci zajímavých míst s potenciálně zvýšenou radioaktivitou.
Vše co změříme, zanášíme do mapy. Většinou přikládáme fotografie, které vám umožní přímo vidět místo, kde jsme měřili a nově i základní spektrometrie.

Radioaktivni

Na mapě jsou měřená místa znázorněna barevnými body. Barva bodu odpovídá naměřené hodnotě (stupnici naleznete vlevo na mapě). Na tyto body můžete kliknout. Po kliknutí na bod se otevře informační okénko, kde najdete veškeré informace o měření. Součástí je také odkaz na detail oblasti, kde je celkový přehled o okolí tohoto místa. Rádius okolí si můžete libovolně změnit, a současně měnit i pozici na mapě.

Radioaktivni

Návštěvou webu souhlasíte a berete na vědomí:

Pokud se rozhodnete díky našim informacím navštívit místa s vyšší radioaktivitou, činíte tak na vlastní nebezpečí a jste si vědomi biologických účinků a důsledků radiace. Pokud spíše tápete, doporučujeme tato místa raději fyzicky nevyhledávat.

Žhavá místa nenesou žádnou zodpovědnost za případné újmy na zdraví v důsledku návštěvy těchto míst.

Žhavá místa nenesou žádnou zodpovědnost za případnou špatnou interpretaci našich dat třetí stranou.

Žhavá místa nenesou žádnou zodpovědnost za případnou majetkovou ani finanční újmu v důsledku zde interpretovaných dat.

Radioaktivni

Zároveň věnujte pozornost poznámce: Vyjma některých aktivnějších kamenů, RTG, výzkumných laboratoří nebo případných reaktorů není na území ČR radioaktivní místo, které by i krátkodobě ohrožovalo zdravotní stav návštěvníků!


Na naší webové stránce využíváme různé technologie, abychom Vám mohli poskytnout optimální zážitek. K nim patří zpracování údajů, které jsou technicky nutné k prezentaci webových stránek a jejich funkcionalit, rovněž další technologie, které jsou využívány k pohodlnému nastavení webových stránek.

Více informací o problematice naleznete zde.


Pokud nechcete povolovat vše, níže najdete nastavení, které si můžete přizpůsobit.
Nutné pro správný chod webu, ukládají se pouze informace k zobrazení, přihlášení nebo nastavení této webové prezentace.
Data použitá pouze pro statistické vyhodnocování, například návštěvnosti, počtu zobrazení jednotlivých stránek apod.
Možnost posílání webpush notifikací o nových místech a měření. Také propojení s Facebook platformou.
Prosím povolte vše, nebo alespoň dejte souhlas ke statistickým datům kvůli analýze návštěvnosti, děkuji.