pencil MENU MENU
Načítám...

Den na Jaderce

Ahoj lidi!

Tady je moje snaha rozepsat se o společné akci "Den na Jaderce", kterou pro nás připravili lidi z KDAIZ (Katedra dozimetrie a aplikace ionizujícího záření).

☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️

Už na začátku u vchodu bylo vidět, že to bude "eňo ňuňo" skladba lidí, co chce hltat informace ohledně radiačních témat. Za tu naši "eňo ňuňo" grupu jsem nesmírně rád, protože jde vidět, že o radiaci se zajímá rozmanitá skladba osob - influencer, programátor, urbexák, svářeč, student (prostě rozdílné profese) ALE! Třeba i žák základní školy (ano, měli jsme s sebou také třináctiletého klučinu).

Po uvítání s kávou a domácí buchtou (která mimo jiné asi nezbyla, nebo jsem ji na konci už nezaregistroval) jsme se pustili do veličin ohledně radiace. V tomto oboru je to dosti náročné na pochopení a zkusím i na web sesmolit nějaký jednoduchý článek s infem, co která veličina znamená a hlavně k jakému měření a účelu se používá.

☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️

Další na řadě byla "Praktická ukázka/diskuze: Monitorování životního prostředí & přístrojové vybavení". K tomu se dost váže úsměvná historka, kdy příslušné dozimetry neustále drnčely a na praktické ukázce vyčenichaly naši bednu se vzorky :). Trochu jsem se bál, aby nám vzorky nebyly zabaveny, ale nakonec jsem jich více jak polovinu rozdal na účely ukázky co najdete v přírodě a z čeho vlastně jsou ty peletky v reaktorech. Na této přednášce jsem si dost uvědomil, že asi z našich stránek bude šílet dost široký okruh neznalých lidí a také ti, co se radiací zabývají. Na nás padá vskutku nesnadný úkol zajistit to, aby lidé nechápali radiaci špatně. To, že mít radioaktivní místo blízko baráku není tak škodlivé, jak některé netflixové a aktivistické pořady ukazují.

☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️

Exkurze "Monitorování osobních dávek, termoluminiscence & gelové dozimetry" nám ukázala docela zajímavé materiály pro měření radiace. Experimentální "3D gel" byl velmi zajímavý a škoda je, že se jeho vývoj ještě nedostal k praktickému využití (i když je to poměrně pár let, co byl vyvinut). Takové 3D těžítko vyrobené ozařováním, sic trochu toxické, ale dokáže zprostředkovat prostorově záření (i když na zobrazení potřebujete hromadu Grayů). Materiály pro osobní dozimetrii jsou vcelku zajímavé samy o sobě, například termoluminiscenční. Ten funguje tak, že do něho naperete určitou dávku radiace, změní barvu a sranda nastane, když ho zahřejete. V praktické ukázce kapsli tohoto ozářeného materiálu hodili vysloveně na pánvičku a co se stalo, krásně se rozzářil! Čím víc dávky, tím intenzivnější světlo. Co jest ale na těchto materiálech super, že se tímto postupem nejenže přečte, jakou dávku materiál absorboval, ale také se "vyresetuje" a může se směle znovu použít. Takové malé "magic"!

☢️☢️☢️☢️☢️☢️

"Praktická měření: Průchod záření beta a gama látkou" bylo pro nás opravdové terno, ti co nás už potkali a viděli, jak všichni natahují ruku s dozimetry a klepali si na čelo, by si tu teď klepali na čelo palicí. Všichni si chtěli něco změřit :) a terčem se samozřejmě staly zářiče pro výuku. 

Do oka nám padla také měřící technika, ty veliké tubusy s velikostí NaI(Tl) krystaly by záviděl kde jaký černoch... ehm, teda amatérský dozimetrista. Našli jsme i detektory od firmy Nuvia a.s., od kterých máme vzorky plastových scintilačních materiálů. Na této exkurzi a praktikách naše zařízení také dostala většinu naměřené dávky. Mohli jsme si totiž vyzkoušet, jak fungují jednotlivé materiály na stínění zdrojů ionizujícího záření.

☢️☢️☢️☢️☢️

Následovala exkurze do laboratoře rentgenové fluorescence, kde nám ukázali, jak funguje nedestruktivní analýza např. obrazů, mincí apod. Prostě a jednoduše vezmete předmět, strčíte ho do RTG a vyleze vám z toho spektrometrická analýza prvků, kterou daný předmět obsahuje (ale pouze povrchově). Samozřejmě to má nějaké omezení, drobné rozlišení (tuším,  že nějaká smysluplná analýza trvá téměř 10h) apod. Asi nemá smysl se úplně rozepisovat, jak metoda funguje (sám si to už nepamatuji :) ), každopádně pokud potřebujete ověřit obraz nebo nějaký materiál, co vše obsahuje, tak zrovna tato laboratoř je na to ideální.

☢️☢️☢️☢️

Opravdu obdivuji paní přednášející o tématu "Biologické účinky záření & využití záření v medicíně", přednáška začala se značným zpožděním a shrnout množství informací jak působí radiace na DNA, tělo, její důsledky na lidský organismus, kde a jaká radiace se používá pro jaké nádory (do teď mě straší prošpikované ňadro trubičkami :) - a prý to byl jeden z hezčích obrázků, prý nechci vidět napíchanou prostatu :O ), bylo obdivuhodné - znáte seriál Gilmorova děvčata? Chvíli jsem si myslel, že paní, co nám přednášela, dabuje hlavní postavu :))

☢️☢️☢️

No a na závěr perla v podobě Golemu - tedy prvního českého tokamaku. Přednáška o fúzi a o tom, jak celý přístroj funguje byla naprosto dokonalá, nešetřili jsme focením, dotazy a dokonce pro nás udělali na 5 milisekund miniaturní hvězdu uvnitř tokamaku - tedy zažehli fúzní reakci, mohli jsme ji vidět a co je úplně super, máme ke zveřejnění data! Koukněte do komentáře pokud by vás to zajímalo, sice vám to moc neřekne (samá křivka a samá čísla), ale hezky se na to kouká :) - http://golem.fjfi.cvut.cz/shots/44279/.

☢️☢️

Uff, omlouvám se za delší příspěvek, ale "Den na Jaderce" jsme si všichni moc užili. Velké poděkování letí každému člověku co nás provázel exkurzemi nebo nám přednášel. Další velké poděkování patří Ondřeji Kořístkovi za celou organizaci a také KDAIZ, že nám toto celé umožnila. Byla to zatím jedna z našich nejpočetnějších akcí a rozhodně ne poslední.

☢️

Moc všem ještě jednou děkuji!

Pozvánka

Ahoj lidi!
25.3. se koná dlouho očekávaná akce (alespoň po Žhavá místa) na Jaderce. Ondřej Kořistka zajistil a zorganizoval "Den na Jaderce" přímo pro nás. Harmonogram akce najdete na letáčku níže. 
 
Mám se bát?

Radioaktivni
Radioaktivní místa lze nalézt i tam, kde byste je nečekali!
A proto jsme tady my, abychom vám o tom dali vědět!


Radioaktivni

Děláme občanská měření a prezentaci zajímavých míst s potenciálně zvýšenou radioaktivitou.
Vše co změříme, zanášíme do mapy. Většinou přikládáme fotografie, které vám umožní přímo vidět místo, kde jsme měřili a nově i základní spektrometrie.

Radioaktivni

Na mapě jsou měřená místa znázorněna barevnými body. Barva bodu odpovídá naměřené hodnotě (stupnici naleznete vlevo na mapě). Na tyto body můžete kliknout. Po kliknutí na bod se otevře informační okénko, kde najdete veškeré informace o měření. Součástí je také odkaz na detail oblasti, kde je celkový přehled o okolí tohoto místa. Rádius okolí si můžete libovolně změnit, a současně měnit i pozici na mapě.

Radioaktivni

Návštěvou webu souhlasíte a berete na vědomí:

Pokud se rozhodnete díky našim informacím navštívit místa s vyšší radioaktivitou, činíte tak na vlastní nebezpečí a jste si vědomi biologických účinků a důsledků radiace. Pokud spíše tápete, doporučujeme tato místa raději fyzicky nevyhledávat.

Žhavá místa nenesou žádnou zodpovědnost za případné újmy na zdraví v důsledku návštěvy těchto míst.

Žhavá místa nenesou žádnou zodpovědnost za případnou špatnou interpretaci našich dat třetí stranou.

Žhavá místa nenesou žádnou zodpovědnost za případnou majetkovou ani finanční újmu v důsledku zde interpretovaných dat.

Radioaktivni

Zároveň věnujte pozornost poznámce: Vyjma některých aktivnějších kamenů, RTG, výzkumných laboratoří nebo případných reaktorů není na území ČR radioaktivní místo, které by i krátkodobě ohrožovalo zdravotní stav návštěvníků!


Na naší webové stránce využíváme různé technologie, abychom Vám mohli poskytnout optimální zážitek. K nim patří zpracování údajů, které jsou technicky nutné k prezentaci webových stránek a jejich funkcionalit, rovněž další technologie, které jsou využívány k pohodlnému nastavení webových stránek.

Více informací o problematice naleznete zde.


Pokud nechcete povolovat vše, níže najdete nastavení, které si můžete přizpůsobit.
Nutné pro správný chod webu, ukládají se pouze informace k zobrazení, přihlášení nebo nastavení této webové prezentace.
Data použitá pouze pro statistické vyhodnocování, například návštěvnosti, počtu zobrazení jednotlivých stránek apod.
Možnost posílání webpush notifikací o nových místech a měření. Také propojení s Facebook platformou.
Prosím povolte vše, nebo alespoň dejte souhlas ke statistickým datům kvůli analýze návštěvnosti, děkuji.